2010. február 27., szombat

Alapértelmezett programok beállítása Windows 7 és Vista alatt

Miután telepítetted a Windows 7 rendszert és hallgatod kedvenc zenédet a beépített Media Playerrel, akkor minden rendben van. Aztán elhatározod hogy telepítesz egy iTunes-t is mert éppen kaptál ajándékba egy iPodot. Telepítés után azt tapasztalod hogy a zenéket tartalmazó mappában a fájlok mások mint a többi, ezen kívül alapértelmezettként az iTunes vette át az uralmat. Vagyis ha rákattintasz akkor az iTunes fog felugrani és lejátszani a zenéket ahelyett hogy a Windows Media Player tenné ezt.


Ennek oka az lehet, hogy telepítés közben kijelölve marad az iTunes mint alapértelmezett lejátszó. Így birtokba vette az iTunes az összes zenei fájlt.
Szerencsére Win 7 és Vista alatt is van lehetőség az alapértelmezett programok megváltoztatására.Alapértelmezett programok beállítása

Start menü/Alapértelmezett programok menüben van lehetőséged a fent említett problémát megoldani.Kattints az alapértelmezett program beállítása menüpontra.Menj végig minden egyes programon és állítsd be tetszés szerint alapértelmezettnek.Választhatsz fájltípusokat is és azokhoz rendeled hozzá a kívánt programot.
Ebben a példában a Foobar2000 az alapértelmezett lejátszó, de mi különböző hangfájlokhoz a VLC-t és a Windows Media Playert rendeljük hozzá.
Be lehet azt is állítani különböző programokat is alapértelmezettnek. Tehát itt a VLC játssza le a wmv fájlokat mit megváltoztatunk Windows Media Playerre. Csak rá kell kattintani a program cseréje gombra.Válassz ki egy programot a listából az "ajánlott vagy az egyéb programok" menüből vagy tallózással is kiválaszthatod az alkalmazást ha nincs itt a listában. Az alul található "Mindig ezt a programot használja a megnyitáshoz" inaktív marad mivel végigmegyünk a beállítás folyamatán.Ha egy fájlra jobb klikkel kattintasz akkor a menüből válaszd ki a "Megnyitás ...-val/vel" és keresd ki a megfelelő programot. Attól függetlenül hogy a Foobar továbbra is az alapértelmezett.Itt a kijelölő négyzet nem inaktív mert van lehetőséged eldönteni hogy mindig ez nyissa meg vagy nem.Az alapértelmezett programok beállításán belül még megváltoztathatod az auto lejátszást is. Tehát ha csatlakoztatsz egy pendrive-ot vagy beraksz egy DVD lemezt akkor mi legyen az ami megnyitja. Kijelölheted az "Automata lejátszás az összes médiára és eszközre" négyzetet is.Ha beraksz egy DVDt-, akkor felugrik az automata lejátszás ablaka. Itt kiválaszthatod mi nyissa meg.További hasznos dolog a fájltársítások beállításai az Alapértelmezett Program szerkesztőben.Forrás: http://www.howtogeek.com/howto/5586/beginner-geek-set-default-programs-in-windows-7-and-vista/

7 megjegyzés:

 1. Hálám üldözzön....napok óta keresem, hol lehet a fájl alapértelmezést megváltoztatni, eszembe nem jutott volna, hogy a Start menüben keressem...:)
  Köszönettel:Clement

  VálaszTörlés
 2. Örülök hogy segíthettem. :-) Pedig csak cikkeket fordítgatok.

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm a segítséget! :-)

  Éva

  VálaszTörlés
 4. Ha csak egyetlen embernek is tudok segíteni a bloggal akkor már megérte az egész. :-) Szóval örülök hogy segíthettem.

  VálaszTörlés
 5. Köszi, egy barátom pont most babrálta el az exe-ket és xp-n még nem így ment hanem mappa beállításoknál. Big thx

  VálaszTörlés
 6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 7. Bocsi..
  Szóval mégegyszer. ADOBE X pro POrtable. Hiába társítom, nem jelenik meg a listában. Külön ha megnyitom működik.. miért nem látom? Vagy hogy kellene még beállítani. Nem okoz gondot, de hiába próbálkozom , nem fogadja el alapértelmezettnek. Tudsz nekem segíteni?

  VálaszTörlés