2010. február 27., szombat

Alapértelmezett programok beállítása Windows 7 és Vista alatt

Miután telepítetted a Windows 7 rendszert és hallgatod kedvenc zenédet a beépített Media Playerrel, akkor minden rendben van. Aztán elhatározod hogy telepítesz egy iTunes-t is mert éppen kaptál ajándékba egy iPodot. Telepítés után azt tapasztalod hogy a zenéket tartalmazó mappában a fájlok mások mint a többi, ezen kívül alapértelmezettként az iTunes vette át az uralmat. Vagyis ha rákattintasz akkor az iTunes fog felugrani és lejátszani a zenéket ahelyett hogy a Windows Media Player tenné ezt.


Ennek oka az lehet, hogy telepítés közben kijelölve marad az iTunes mint alapértelmezett lejátszó. Így birtokba vette az iTunes az összes zenei fájlt.
Szerencsére Win 7 és Vista alatt is van lehetőség az alapértelmezett programok megváltoztatására.



Alapértelmezett programok beállítása

Start menü/Alapértelmezett programok menüben van lehetőséged a fent említett problémát megoldani.



Kattints az alapértelmezett program beállítása menüpontra.



Menj végig minden egyes programon és állítsd be tetszés szerint alapértelmezettnek.



Választhatsz fájltípusokat is és azokhoz rendeled hozzá a kívánt programot.
Ebben a példában a Foobar2000 az alapértelmezett lejátszó, de mi különböző hangfájlokhoz a VLC-t és a Windows Media Playert rendeljük hozzá.




Be lehet azt is állítani különböző programokat is alapértelmezettnek. Tehát itt a VLC játssza le a wmv fájlokat mit megváltoztatunk Windows Media Playerre. Csak rá kell kattintani a program cseréje gombra.



Válassz ki egy programot a listából az "ajánlott vagy az egyéb programok" menüből vagy tallózással is kiválaszthatod az alkalmazást ha nincs itt a listában. Az alul található "Mindig ezt a programot használja a megnyitáshoz" inaktív marad mivel végigmegyünk a beállítás folyamatán.



Ha egy fájlra jobb klikkel kattintasz akkor a menüből válaszd ki a "Megnyitás ...-val/vel" és keresd ki a megfelelő programot. Attól függetlenül hogy a Foobar továbbra is az alapértelmezett.



Itt a kijelölő négyzet nem inaktív mert van lehetőséged eldönteni hogy mindig ez nyissa meg vagy nem.



Az alapértelmezett programok beállításán belül még megváltoztathatod az auto lejátszást is. Tehát ha csatlakoztatsz egy pendrive-ot vagy beraksz egy DVD lemezt akkor mi legyen az ami megnyitja. Kijelölheted az "Automata lejátszás az összes médiára és eszközre" négyzetet is.



Ha beraksz egy DVDt-, akkor felugrik az automata lejátszás ablaka. Itt kiválaszthatod mi nyissa meg.



További hasznos dolog a fájltársítások beállításai az Alapértelmezett Program szerkesztőben.



Forrás: http://www.howtogeek.com/howto/5586/beginner-geek-set-default-programs-in-windows-7-and-vista/

7 megjegyzés:

  1. Hálám üldözzön....napok óta keresem, hol lehet a fájl alapértelmezést megváltoztatni, eszembe nem jutott volna, hogy a Start menüben keressem...:)
    Köszönettel:Clement

    VálaszTörlés
  2. Örülök hogy segíthettem. :-) Pedig csak cikkeket fordítgatok.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a segítséget! :-)

    Éva

    VálaszTörlés
  4. Ha csak egyetlen embernek is tudok segíteni a bloggal akkor már megérte az egész. :-) Szóval örülök hogy segíthettem.

    VálaszTörlés
  5. Köszi, egy barátom pont most babrálta el az exe-ket és xp-n még nem így ment hanem mappa beállításoknál. Big thx

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Bocsi..
    Szóval mégegyszer. ADOBE X pro POrtable. Hiába társítom, nem jelenik meg a listában. Külön ha megnyitom működik.. miért nem látom? Vagy hogy kellene még beállítani. Nem okoz gondot, de hiába próbálkozom , nem fogadja el alapértelmezettnek. Tudsz nekem segíteni?

    VálaszTörlés