2010. július 5., hétfő

Okos és ingyenes: 1. rész

Ebben a rövid bejegyzésben olyan alkalmazásokra szeretném felhívni a figyelmet, amelyek igényes alternatíváját képviselik a népszerű, ám fizetős programoknak Windows környezetben. A kínálat széles, és ami legfontosabb: nem kell újabb súlyos ezreket költeni az amúgy is költséges hardverelemek szoftveres kiszolgálására, vagy vírusokkal és kémprogramokkal teletűzdelt törések után kutatni az interneten. A felsorolás vegyes, és annyi a hasznos alkalmazás, hogy lesz folytatás is ;)

A töredezettség-mentesítő: Piriform Defraggler

Sajnos a Microsoft mind a mai napig nem volt képes olyan fájlrendszert alkotni, amellyel a felhasználó képes lenne a lemez fragmentálódását felügyelet nélkül, elfogadható szinten tartani (mint a Linux alapú operációs rendszerek esetében), ezért a Windows-unk programkínálatának állandó szereplője valamilyen töredezettség-mentesítő alkalmazás. A beépített, gyári program elég lassú és alacsony hatásfokú ahhoz, hogy használata a foghúzással legyen egyenértékű, ezért ajánlatos a Defraggler alkalmazása. Kezelése egyszerű, gyors és hatékony, azt teszi, ami a dolga: csökkenti lemezünk töredezettségét.


A program letöltése: KATT!

Programok eltávolítása: Revo Uninstaller Free

Szintén egy olyan alkalmazás, amelynek a beépített megfelelője egy ostoba rendőrcsizma a tárgyalt programhoz képest. Létezik fizetős változata is, amit kipróbálásra letölthetünk, azonban nem nyújt annyit az ingyeneshez képest, hogy érdemes legyen foglalkoznunk vele. A legnagyobb előnye abban áll, hogy több lépcsőben törli a programot, először a gyári unistallert használva, majd elárvult mappák és regisztrációs bejegyzések után kutatva teljesen kipurgálja rendszerünkből a haszontalanná vált alkalmazást. Némi odafigyelést igényel, például a regisztrációs kulcsok eltávolításánál, de ettől eltekintve használata egyszerű és veszélytelen.


A program letöltése: KATT!

Vírusvédelem: Avira AntiVir Personal

Windows alatt mindig szükség van vírusok elleni védelmet biztosító programra, ám nem mindegy, hogy futtatásával mennyire terheljük meg az amúgy sem erőforrás-megtakarításáról híres operációs rendszerrel szerelt gépünket. Erre nyújt megoldást a német cég személyes használatra ingyenes alkalmazása: rendszeresen frissül, kis erőforrás-igényű és nem igényel professzionális tudást a beállítása. Kis kényelmetlenség, hogy a telepítés folyamán regisztrálnunk kell a terméket és minden frissítésnél arra biztat bennünket, hogy váltsunk a fizetős változatra. Ennek ellenére ez az "ár" bőven megtérül használata közben.


A program letöltése: KATT!

Kémprogram-írtó: Spybot Search & Destroy

A vírusvédelmet érdemes kiegészíteni egy kémprogram-szűrő alkalmazással a hatékony védekezés érdekében. Erre a magyar fejlesztésű, kis erőforrás-igényű programot tartom a legalkalmasabbnak.


A program letöltése: KATT!

Kétpaneles fájlkezelő: Unreal Commander

A kétpaneles fájlkezelők koronázatlan királya a Total Commander, azonban ennek is létezik szabadon és ingyenesen használható alternatívája. Telepítés után a Súgó menüpont alatt tudjuk saját nevünkre regisztrálni. A honlapon megtalálható a honosítása is.


A program letöltése: KATT!

Tömörítés: 7zip

Nyílt forrású tömörítő-program kiváló tömörítési aránnyal. Képes szinte minden archívum kibontására, köztük a .rar kezelésére is, így kiválthatjuk vele a próbaidőre letölthető fizetős alkalmazás használatát.


A program letöltése: KATT!

Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése