2010. június 12., szombat

Ingyenes víruskeresők

Nem akarok egyik szakmai lap vagy oldal babérjaira sem törni, csak egy nagyon rövid összefoglalót szeretnék írni a legismertebb free verziókról.
Korábban már említettem hogy az egyik legfontosabb rész a rendszerben a tűzfal és a víruskereső. Múlt alkalommal kitárgyaltam a tűzfalakat és javasoltam néhányat használatra. Most nézzük milyen ingyenes keresők érhetők el. Mindent nem sorolnám fel csak az ismertebbeket.

Panda Cloud Antivírus

Ez a legfiatalabb tag és az igazat megvallva nem is tudok róla túl sokat. Gondolom másnak sincs több tapasztalata.
A honlap szerint ez egy felhőbe "burkolózó" :-) újszerű víruskereső. A lényege hogy az információk nem a gépeden vannak, ezáltal nem is terhelik azt. A felhőben tárolnak minden adatot és sokkal gyorsabban tudnak reagálni a változásokra. Hisezn tudjuk hogy egy globális fertőzésnél egy órás késés is végzetes lehet.
Mivel nem túl régi a projekt, gyerekcipőben jár és fordulhatnak elő ilyenkor jellemző problémák.

Keresés közben gyorsnak mutatkozik és ami lényeges hogy valóban nem terheli agyon a gépet. A felülete áttekinthető és könnyen kezelhető. Olyanoknak való akik nem akarnak extra beállításokkal bajlódni és elég egy alapszintű védelem is a gépükre.
Letöltés: http://www.cloudantivirus.com/en/



AVG Free

Elmondhatom ez az egyik nagy kedvenc sokak számára és a letöltési statisztikákat is vezeti. Volt alkalmam többször is kipróbálni az elmúlt évek során. El kell mondani hogy rengeteget fejlesztettek rajta, legalábbis ami a külsőt illeti. Tényleg sokkal szebb mint az elődök. Jól áttekinthető menürendszer jellemzi.

Az adatbázisát naponta többször is frissíti, és beállítható rajta ütemezett idejű keresés is. Ami nekem nagyon nem tetszett az a memória éhsége. Gyengébb gépekre nem is javasolnám. Szerintem 2GB vagy annál több kell ennek a vírusvadásznak mert munka közben a "gyomra" sok energiát be tud fogadni. Több leírás szerint a kártevőfelismerési képessége jónak mondható. Ez nem utolsó szempont.
Ami még pozitívum hogy böngészés közben vizsgálja a honlapokat is és jelzi ha problémásnak itéli meg. Van benne phising védelem is. Jelenleg a kilences verziónál tart.

Letöltés: http://free.avg.com/ww-en/download-avg-anti-virus-free



Avira Antivir Free

Ha nincs sok memóriád és gyors keresőt akarsz akkor szintén ő lesz a te embered. Az igaz hogy nem nyújt teljes körű szolgáltatásokat, azonban vírusfelismerésben kiemelkedő. Keresés közben sem eszik túl sok memóriát. Zavaró lehet a frissítés közben felugró ablak ami a pro verzió megvásárlására buzdít. Én ettől függetlenül kedvelem. Működés közben jópofa piros esernyő jelzi hogy védve vagyunk. Már amennyiben nyitott állapotban látjuk.
Van aki arra panaszkodik hogy túl sok a vakriasztása. Előfordulhat, de ennyit akkor is megér.

Letöltés: http://www.free-av.com/en/trialpay_download/1/avira_antivir_personal__free_antivirus.html


Avast Free

Szerintem itthon ez a legnépszerűbb antivírus. Szerepe van ebben annak hogy nagyon szép a felülete és ami ennél is fontosabb magyarul szólal meg. Egy évig lehet rá licencet kérni ami persze utána tovább hosszabbítható.
Ami a kártevő felismerést illeti, átlagosnak mondható. A memória használat itt sem a legkevesebb, de talán az AVG-t nem körözi le. Ha a legteljesebb körű védelemre vágyunk akkor az Avast biztos befutó helyen lesz. Még az instant csevegésünket is óvja a kértevőktől.
A felépítése ennek is áttekinthető és minden egyértelmű. Talán ezt javasolnám én is a legtöbb gépre.
Letöltés: http://www.avast.com/en-eu/free-antivirus-download#tab2


További ingyenes keresők

Comodo: http://personalfirewall.comodo.com/free-download.html

PC Tools: http://www.pctools.com/free-antivirus/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése