2010. június 29., kedd

Windows Sky Drive integrálása Windows Explorerbe

Az eredeti cikk meglehetősen hosszú és sok olyan van benne amit nem is igazán használunk. Ezért csak a lényegre törekedtem és azt fordítottam le.

A Google Apps és a Hotmailben is megtalálható SkyDrive meglehetősen népszerű szolgáltatások. Ezeket eddig csak weben lehetett elérni de egy programmal integrálhatjuk a Windows-os rendszerünkbe mint egy meghajtót. Így még könnyebb lesz az elérésük és a használatuk.
Nagy divat mostanság szinte mindent a "felhőben" tárolni és ott dolgozni. Van is benne ráció hiszen nem a géped terheled és nem a merevlemezt foglalod le az adatokkal. Néhány esetben azoban nehézkessé is vállhat az online tárolás és kezelés. A Gladinet program ebben lehet segítségedre. Gladinet segítségével hozzáférhetsz az online tárhelyekhez és mintegy plusz merevlemezt használhatod a Windows Explorerben. Ebből a leírásból megtudhatod hogyan használd a programot.

Gladinet telepítése

Először le kell tölteni az alkalmazás ingyenes változatát innen: http://www.gladinet.com/p/download_starter_direct.htm
Elérhető 32 és 64 bites verzióban is.



Telepítés közben több opciót is kiválaszthatsz. Érdemes kijelölni a "Gladinet regisztrálás a Windows tűzfalba" és a Start Web Client Service-t" is. Ezekkel fog rendben működni a Gladinet.



Telepítés után még néhány beállítást el kell végezni. Válaszd ki elsőként hogy a free editiont szeretnéd használni. Tovább.



Megadhatod az e-mail címed amennyiben szeretnél a programról hírleveleket kapni. Tovább.



A Gladinet több online tárhelyet is felajánl amit hozzáadhatsz. Ebben a példában a Windows SkyDrive-ot jelöljük meg, de ettől függetlenül bármit hozzáadhatsz amit szeretnél integrálni a Windows Explorerbe. Akár a Google Docs-t is.



Végül erősítsd meg a választásod vagy szerkeszd ha valami nem jó. Kattints a befejez gombra ha minden rendben van.



Sky Drive integrálása Windows Explorerbe

Microsofték 25Gb tárhelyet adnak teljesen ingyen, azonban semmilyen lehetőséget nem adnak hogy integráljuk az Explorerbe. Mindez a Gladinettel könnyű lesz. Megtalálhatod a Sky Drive-ot mint egyéb meghajtót és fogd és vidd módszerrel fájlokat vihetsz át az extra tárhelyedre. Megnyithatod a fájlokat és mappákat könnyedén a Drive-on belül.

Ha a telepítés során kijelölted a Sky Drive-ot akkor most elkezdheted használni azt. Nyisd meg a számítógép menüt és válaszd ki a Z meghajtót. Dupla kattintásra megnyílik a tároló.



Add meg a Windows Live felhasználóneved és a jelszót a belépéshez. Tovább gomb.



Kattints a befejezés gombra az integrálás megkezdéséhez.



Egy felugró ablak megkérdezi hogy biztosan le szeretnéd-e tölteni a plugint. Természetesen igen.



Most a Gladinet felcsatolja a Sky Drive-ot a virtuális Z meghajtódhoz. Ez eltart egy darabig, persze függ az internet kapcsolat sebességétől is.



Ismét egy felugró ablak kérdez pár dolgot. Automatikus mentés készíthető a felhő tárolódról. Ez azonban csak a fizetős verzióban érhető el így cancel gomb.



Sky Drive használta Windows Explorerben

Néhány másodperc elteltével a Windows Explorer már mutatja is a felhőben elérhető fájljaidat és mappáidat. Közvetlenül az intézőből böngészheted a fájlokat.



Jobb kattintásra további menük válnak elérhetőkké. Az alap parancsok mint létrehozás, törlés, átnevezés. Ezen kívül vannak specifikus lehetőségek is. Azt észre fogod venni a Sky Drive ilyen jellegű használata eléggé lelassítja az intézőt, szinte lefagy. A sebesség megint csak az internet sebességétől függ.



A számítógép menüből is közvetlenül láthatod a felhő tárolódat.



Fájlokat adhatsz hozzá a Sky Drive-hoz a már említett fogd és vidd módszerrel. Felugrik egy kis ablak és a Gladinet mutatja a folyamatot. A sebesség itt is az internettől függ.



Nagy méretű vagy sok fájl esetén a program figyelmeztet hogy a folyamat hosszú ideig is eltarthat.



Sky Drive tallózással is kiválasztható pl. egyéb fájlok mentésénél.



Bármilyen fájlt megnyithatsz közvetlenül vagy dupla kattintással. Emékezz rá hogy eltarthat egy ideig a megnyitás is. Ha egy MS fájlt nyitsz meg a Sky Drive-ban Office 2010 alatt, emlékeztetni fog hogy a fájl tárolási helye a felhőben lesz. A mentés gomb átalakul és azt mutatja hogy mentéskor frissülnek a változások és a mentés helye a felhő lesz.



Ne feledkezz meg arról hogy a maximálisan tárolható/feltölthető méret 50Mb. Ennél nagyobbat egyszerre nem tudsz feltölteni. Gladinet rögtön javasolja hogy darabold fel kisebbre a fájlt.



SyncToy nem igazán működik együtt az online tárhelyekkel Gladinet esetében. Ha mégis szeretnél fájlokat menteni ilyen módon a felhőbe akkor elő kell fizetni a professional változatra. Vagy marad a hagyományos fogd és vidd módszer.



Forrás: http://www.howtogeek.com/howto/20262/mount-skydrive-s3-google-docs-and-other-cloud-storage-in-windows-explorer/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése